Zowel het onderzoek als de behandeling voert de osteopaat met zijn handen uit. Deze zijn zo geoefend dat hij, naast de beweeglijkheid van alle grote en kleine gewrichten, ook de positie, vorm en beweging van de organen kan voelen.
Een osteopathisch onderzoek begint met een uitgebreid vraaggesprek. Hiervoor krijgt u vooraf een (digitaal) intakeformulier. Niet alleen uw klachten worden doorgesproken. Ook uw algemene gezondheid (hart en bloedvaten, luchtwegen, spijsvertering…), eventuele behandelingen uit het verleden, medicijngebruik, ongevallen, etc, zijn hiervoor van belang.
Na het vraaggesprek volgt een lichamelijk onderzoek. Daarbij wordt het hele lichaam onderzocht op beweeglijkheid. Het gaat dan bijvoorbeeld om vastzittende gewrichten en spieren, gespannen middenrif of beperkte beweeglijkheid van het bindweefsel rondom de organen, zenuwbanden en bloedvaten. Na het onderzoek worden één of meerdere bewegingsbeperkingen aangegeven die oorzakelijk kunnen zijn voor de klachten.
Net zoals het onderzoek wordt de behandeling uitsluitend met de handen uitgevoerd om via directe mobilisaties (manipulaties) of indirecte technieken (zeer lichte mobilisaties) de beweeglijkheid van alle weefsels, gewrichten of organen te herstellen.
De osteopathische behandeling bestaat uit het opheffen van bewegingsbeperkingen om te komen tot een optimaal functioneren van het lichaam. Hierdoor krijgt het lichaam de ruimte op zichzelf te herstellen. De behandeling is afgestemd op de patiënt en de techniekkeuze waarborgt een veilige en doeltreffende behandeling.